Whisky

De Dijk beschikt inmiddels over een assortiment van ruim 800 verschillende whisky’s. Wij werken eraan om ze allemaal op de site te plaatsen.

6
Yes
Thumbnail
1
30
Zoeken...
/whisky/
List
Sorteer op:

Categorieën:

Subcategorieën:

273producten«1 van 10»
Whisky
Zuidam, Millstone Peated
Zuidam, Millstone Peated Image
Streek:Nederland
Distilleerderij:Zuidam
Bottelaar: Distillery bottling
Inhoud:0.7 liter
Alcohol:40%
Jameson Irish Whisky
Jameson Irish Whisky Image
Jameson is een Ierse whiskey, zacht van smaak door driedubbele distillatie (in tegenstelling tot alle Schotse whiskies). Het is makkelijk te drinken en heeft geen "rook" smaak, zoals de Schotse collega's. Voordat de stijlvolle Jameson fles de consument bereikt, heeft de inhoud al een jarenlange rijping op eikenhouten vaten ondergaan. Jameson kenmerkt de beste karakteristieken van Ierland, zuiverheid, kracht en verfijning. In 1780 richtte John Jameson in de Bow Street in Dublin zijn distilleerderij op. Onder leiding van verschillende generaties van de Jameson familie groeide Jameson al snel uit tot een wereldmerk met een reputatie als de beste Ierse Whiskey ter wereld. Jameson, als de zachte whiskey uit Ierland, doet je realiseren dat onze levens misschien gehaast zijn, maar onze benadering van het leven hoeft dat niet te zijn. Jameson allows you to become a master of time and not a slave to it' In 1966 fuseerden de Ierse distilleerderijen tot de "Irish Distillers" groep.In 1989 kocht Groupe Pernod Ricard de Irish Distillers Groep. Proefnotitie: Kleur: oud. Neus: eiken, met fruitige tonen van banaan en appel. Smaak: zuiver, zacht ('smooth'), verfijnd, met droge complexe afdronk.
Jameson 12 jaar
Jameson 12 jaar Image
Jameson 1780 is een uitzonderlijk zachte whiskey uit het assortiment van Jameson. Oorspronkelijk droeg deze whiskey de naam Jameson 1780, genoemd naar het jaar waarin John Jameson zijn distilleerderij in Bow Street - Dublin, oprichtte. Jameson 12 years old krijgt zijn bijzondere smaak doordat het minimaal 12 jaar rijpt op geselecteerde sherryvaten. In 1780 richtte John Jameson in de Bow Street in Dublin zijn distilleerderij op. Onder leiding van verschillende generaties van de Jameson familie groeide Jameson al snel uit tot een wereldmerk met een reputatie als de beste Ierse Whiskey ter wereld. Jameson, als de zachte whiskey uit Ierland, doet je realiseren dat onze levens misschien gehaast zijn, maar onze benadering van het leven hoeft dat niet te zijn. Jameson allows you to become a master of time and not a slave to it' In 1966 fuseerden de Ierse distilleerderijen tot de "Irish Distillers" groep.In 1989 kocht Groupe Pernod Ricard de Irish Distillers Groep. Proefnotitie: Kleur: goud. Neus: rijk en overtuigend kruidig, met een ondertoon van oloroso-sherry. Smaak:vol, waarin de oloroso-sherry met kruidige tonen herkenbaar is. Een mooie lange droge afdronk completeert het geheel.
Jack Daniëls
Jack Daniëls Image
Jack Daniel's is een premiumkwaliteit Tennessee Whiskey, die wordt geproduceerd in de oudste geregistreerde distilleerderij van Amerika. Het is een whiskey met een geheel eigen karakter en smaak. Het verhaal begint in 1866 als de 17 jarige Jack Daniel de distilleerderij sticht. Jack Daniel kende een bron met uitstekend water net buiten het kleine dorpje Lynchburg, midden in Tennessee. Het water uit de bron, Cave Spring, was koel, helder en vrij van onzuiverheden als ijzer. Dit water is nog steeds het belangrijkste bestanddeel van Jack Daniel's Tennessee Whiskey.
De plaats Lynchburg in Tennessee is gelegen in een open landschap, op een kleine verhoging. De distilleerderij van Jack Daniel ligt verscholen in een dal. De contouren van de gebouwen worden verzacht door struikgewas en groene heesters. Een rotswand onthult een grot van ongeveer zes meter hoog en de waterbron moet zeker dieper liggen dan 2000 meter, deze bron is nog nooit opgedroogd. In de distilleerderij zijn de houten filtreerkuipen in de vloer verzonken. De drie meter hoge houtskoollaag rust op een wollen deken. Direct boven de houtskoollaag bevindt zich een wirwar van koperen pijpen die geperforeerd zijn. Door deze gaatjes drupt de whiskey op de houtskool en wordt zo gefilterd. Het blijven druppels die uit de gaatjes komen en dit worden nooit straaltjes. Dit wordt door grote rondleidingsgroepen gadegeslagen. Het is een fenomeen, de sluwe marketing manier om dit alles zo aan de consument te presenteren, de stad, de distilleederij, de ceremoniën. De naam van de oprichter, Jack Daniel, is de beroemdste naam wat Tennessee Whiskey betreft geworden. Bij de distilleerderij in Lynchburg is Jack Daniel dan ook vereeuwigd in een standbeeld bij de distilleerderij. Proefnotitie: Kleur: donker amber. Neus: droog, zoetig aroma met vanille. Smaak: zoet, vanille en drogend met wat laurier in een aromatische lichte afdronk.
Isle of Jura 21 jaar
Isle of Jura 21 jaar Image
De distilleerderij is opgericht in 1810 en door achterstallig onderhoud, de daken werden zelfs van de gebouwen gesloopt, werd de distilleerderij in 1969 weer opgebouwd en in 1963 startte de productie weer. Er werd een minder turfhoudende maltwhisky gemaakt dan vroeger en door het succes hiervan werden zelfs de stills in 1978 verdubbeld en werd in 1985 de distilleerderij gemoderniseerd. In het stillhouse van de distilleerderij Isle of Jura staan twee wash stills en twee spirit stills. Deze nogal tamelijk grote stills worden met stoom verhit. De zes washbacks zijn van roestvrij staal en voor de rijping gebruikt men refill vaten. Het koelwater komt uit een meer ten westen van de distilleerderij met de naam "Loch a'Bhaile-Mhargaidh" en dit was vroeger een drink- en rustplaats voor het vee. Het water haalt men via een pijpleiding naar de distilleerderij en is tamelijk turfhoudend. De lichte turfsmaak van de malt van Isle of Jura is dan ook afkomstig van het water dat men gebruikt, aangezien de mout niet met turf wordt gedroogd. Proefnotitie: Geur: marsepein, chocolade, kruiden en vanille
Smaak: warm, kruiden, karamel, zoethout en amandel
Afdronk: sensationeel en vol
Isle of Jura Superstition
Isle of Jura Superstition  Image
Individueel! Mysterieus! Sensationeel! Deze karaktereigenschappen vatten de interessante Superstition maltwhisky Isle of Jura samen. Superstition is een vernieuwende whisky, een creatie van het samengaan van de traditionele Islay stijl nl. malt van het graan met de bekende turfsmaak en die van een selectie van oudere maltwhisky's, een verbond tussen de whiskystijlen van het eiland Jura, een balans tussen turf en zoeter graan. De een krachtig en sterk van smaak met turf, de ander warm en verfijnd. Superstition is onderscheidend met een kenmerkende nieuwe smaakervaring voor de liefhebbers. De naam Superstition stamt uit het geloof van de bevolking van de Hebriden, de Schotse eilandengroep van mythen en legendes. Er werd een minder turfhoudende maltwhisky gemaakt dan vroeger en door het succes hiervan werden zelfs de stills in 1978 verdubbeld en werd in 1985 de distilleerderij gemoderniseerd. In het stillhouse van de distilleerderij Isle of Jura staan twee wash stills en twee spirit stills. Deze nogal tamelijk grote stills worden met stoom verhit. De zes washbacks zijn van roestvrij staal en voor de rijping gebruikt men refill vaten. Het koelwater komt uit een meer ten westen van de distilleerderij met de naam "Loch a'Bhaile-Mhargaidh" en dit was vroeger een drink- en rustplaats voor het vee. Het water haalt men via een pijpleiding naar de distilleerderij en is tamelijk turfhoudend. De lichte turfsmaak van de malt van Isle of Jura is dan ook afkomstig van het water dat men gebruikt, aangezien de mout niet met turf wordt gedroogd. Proefnotitie: Kleur: amber met een gouden gloed. Neus: complex, kruidig met honing en turf en een hint van marsepijn. Smaak: zoetig, turf, hout met kruidige moutige aroma's en een prachtige lange afdronk.
Isle of Jura 16 jaar
Isle of Jura 16 jaar Image
De pont die je van het eiland Islay naar Jura brengt vaart over de "Sound of Islay". Er loopt op het eiland Jura maar een weg en aan deze weg staat ook de distilleerderij Isle of Jura. Op het eiland wonen nog geen 200 mensen en meer dan 5000 herten. Isle of Jura komt uit het Noors en betekent dan ook "eiland van de herten". De distilleerderij is opgericht in 1810 en door achterstallig onderhoud, de daken werden zelfs van de gebouwen gesloopt, werd de distilleerderij in 1969 weer opgebouwd en in 1963 startte de productie weer. Er werd een minder turfhoudende maltwhisky gemaakt dan vroeger en door het succes hiervan werden zelfs de stills in 1978 verdubbeld en werd in 1985 de distilleerderij gemoderniseerd. In het stillhouse van de distilleerderij Isle of Jura staan twee wash stills en twee spirit stills. Deze nogal tamelijk grote stills worden met stoom verhit. De zes washbacks zijn van roestvrij staal en voor de rijping gebruikt men refill vaten. Het koelwater komt uit een meer ten westen van de distilleerderij met de naam "Loch a'Bhaile-Mhargaidh" en dit was vroeger een drink- en rustplaats voor het vee. Het water haalt men via een pijpleiding naar de distilleerderij en is tamelijk turfhoudend. De lichte turfsmaak van de malt van Isle of Jura is dan ook afkomstig van het water dat men gebruikt, aangezien de mout niet met turf wordt gedroogd. Proefnotitie: Kleur: helder goud. Neus: vol en rijk, turf en door het rijpen op de bourbonvaten heeft deze malt mooie en intense aroma's gekregen. Zijdeachtig en honing, met tonen van gember en bloemig. Smaak: zachte perzik, honing met lemon en marsepein, een aangename en lange finish, zoals een goede Island malt behoort te zijn.
Isle of Jura 10 jaar
Isle of Jura 10 jaar Image
De pont die je van het eiland Islay naar Jura brengt vaart over de "Sound of Islay". Er loopt op het eiland Jura maar een weg en aan deze weg staat ook de distilleerderij Isle of Jura. Op het eiland wonen nog geen 200 mensen en meer dan 5000 herten. Isle of Jura komt uit het Noors en betekent dan ook "eiland van de herten". De distilleerderij is opgericht in 1810 en door achterstallig onderhoud, de daken werden zelfs van de gebouwen gesloopt, werd de distilleerderij in 1969 weer opgebouwd en in 1963 startte de productie weer. Er werd een minder turfhoudende maltwhisky gemaakt dan vroeger en door het succes hiervan werden zelfs de stills in 1978 verdubbeld en werd in 1985 de distilleerderij gemoderniseerd. In het stillhouse van de distilleerderij Isle of Jura staan twee wash stills en twee spirit stills. Deze nogal tamelijk grote stills worden met stoom verhit. De zes washbacks zijn van roestvrij staal en voor de rijping gebruikt men refill vaten. Het koelwater komt uit een meer ten westen van de distilleerderij met de naam "Loch a'Bhaile-Mhargaidh" en dit was vroeger een drink- en rustplaats voor het vee. Het water haalt men via een pijpleiding naar de distilleerderij en is tamelijk turfhoudend. De lichte turfsmaak van de malt van Isle of Jura is dan ook afkomstig van het water dat men gebruikt, aangezien de mout niet met turf wordt gedroogd. Proefnotitie: Kleur: goud. Neus: licht ziltig, olieachtig, iets zoet en zout. Smaak: licht ziltig, mout, drogende aroma's van de Islands malts met een moutachtige en jodiumhoudende afdronk.
Highland Park Single Cask 12 jaar 60%
Highland Park Single Cask 12 jaar 60% Image
De Highland Park distilleerderij ligt op de Orkney-eilanden ten noorden van het vasteland van Schotland. Aangekomen per veerpont bij het plaatsje Stromness is het nog zo'n 20 minuten rijden naar de distilleerderij van Highland Park. Whisky's produceren is voor Highland Park een "way of life". De naam is afkomstig van de hoger gelegen heuvels achter de distilleerderij, dit gebied heette vroeger High Park. In 1825 is de legale stokerij opgericht. Na vele eigenaren gehad te hebben, is in 1937 de Highland Malt Distilling Ltd. opgericht. Deze speciaal voor Nederland gebottelde single maltwhisky alc. 60% van vat nr. 1550 gestookt in 1995 en gebotteld in 2007 is zeer selectief verkrijgbaar in een 0,35 ltr. flesje. Highland Park is opgericht op Orkney Island en is een van de meest noordelijk gelegen Schotse whisky-distilleerderijen ter wereld. Orkney's woeste gronden, steile rotswanden en oude religies maken het een eiland vol mysterie en anekdotes. Dit, in combinatie met de wind, regen en kou, vormt de perfecte basis voor één van 's werelds beste malt whisky's. In het stillhouse van de Highland Park distilleerderij staan twee wash stills en twee spirit stills, die met stoom worden verwarmd. Tien washbacks zijn gemaakt van Oregon pine en twee zijn er van larikshout. Zo'n 20% van de mout is afkomstig van de eigen moutvloeren. De turf voor het drogen van de groenmout komt van eigen grond, vlakbij de zee. De vaten die men gebruikt voor het rijpen van de new spirit zijn refill-, bourbon- en sherryvaten. Het water voor de bereiding van de whisky komt uit een bron, die in de heuvels boven de distilleerderij ligt en Cattie Maggie genoemd wordt. Dit water wordt ook gebruikt voor de inweking van de gerst bij de eigen moutproductie en is rijk aan mineralen en men haalt het via een pijpleiding naar de distilleerderij. Het water voor het koelen van de condensors komt van het riviertje de Crantit Burn. Proefnotitie: Kleur: vol goud. Neus: rijk, volwassen aroma's van eikenhout waarbij zoete aroma's overgaan in kruidige tonen met kaneel, vanille en sherry. Smaak: kracht met rokerige tonen en aroma's van ginger, honing, toffee, geconfijte sinaasappelschillen, vanille met een zuivere moutigheid. In de mooie afdronk iets zoetige tonen van vanille, eikenhout en kruiden met lange rokerige aroma's.
Highland Park Scott's Selection 1985
Highland Park Scott
De Highland Park distilleerderij ligt op de Orkney-eilanden ten noorden van het vasteland van Schotland. Aangekomen per veerpont bij het plaatsje Stromness is het nog zo'n 20 minuten rijden naar de distilleerderij van Highland Park. De naam is afkomstig van de hoger gelegen heuvels achter de distilleerderij, dit gebied heette vroeger High Park. De Scott's Collection is een door Robert Scott - Master Blender bij de Speyside Distillers in Glasgow - zelf geselecteerde collectie van de beste vaten van de verschillende distilleerderijen in Schotland. Jaren geleden is Robert Scott reeds begonnen met het kopen van de beste vaten bij distilleerderijen in geheel Schotland en sloeg deze vaten op in zijn warehouses om ze vervolgens te laten rijpen en pas te bottelen, wanneer de maltwhisky naar zijn oordeel de optimale kwaliteit en finesse bereikt had. In 1825 is de legale stokerij opgericht. Na vele eigenaren gehad te hebben, is in 1937 de Highland Malt Distilling Ltd. opgericht. Er wordt nu zo'n 20% van de productie als single malt gebotteld.In het stillhouse van de Highland Park distilleerderij staan twee wash stills en twee spirit stills, die met stoom worden verwarmd. Tien washbacks zijn gemaakt van Oregon pine en twee zijn er van larikshout. Zo'n 20% van de mout is afkomstig van de eigen moutvloeren. De turf voor het drogen van de groenmout komt van eigen grond, vlakbij de zee. De vaten die men gebruikt voor het rijpen van de new spirit zijn refill-, bourbon- en sherryvaten. Het water voor de bereiding van de whisky komt uit een bron, die in de heuvels boven de distilleerderij ligt en Cattie Maggie genoemd wordt. Dit water wordt ook gebruikt voor de inweking van de gerst bij de eigen moutproductie en is rijk aan mineralen en men haalt het via een pijpleiding naar de distilleerderij. Het water voor het koelen van de condensors komt van het riviertje de Crantit Burn. Daar Robert Scott de natuurlijke aroma's in zijn unieke collectie maltwhisky's wilde behouden, wordt de whisky uitsluitend op zijn eigen cask strength gebotteld zonder toevoeging van water en kleur. Proefnotitie: Kleur: licht koper. Neus: rokerig, licht turf, zoet, heideachtig, zoete tonen van sherry. Smaak: zacht, rond, heide, noten en turf met een heerlijke en verwarmende zoetige afdronk
Highland Park 25 jaar
Highland Park 25 jaar Image
Highland Park 25 jaar oude single malt is een voortreffelijke malt, vol met rijke tevreden stellende kwaliteiten. Hier is de geest van Orkney gedistilleerd, het turf,de zeewind en de honing van de heide. Die op een perfecte manier heeft kunnen rijpen op de beste vaten tot de whisky een onvoorwaardelijke kwaliteit heeft bereikt. In het stillhouse van de Highland Park distilleerderij staan twee wash stills en twee spirit stills, die met stoom worden verwarmd. Tien washbacks zijn gemaakt van Oregon pine en twee zijn er van larikshout. Zo'n 20% van de mout is afkomstig van de eigen moutvloeren. De turf voor het drogen van de groenmout komt van eigen grond, vlakbij de zee. De vaten die men gebruikt voor het rijpen van de new spirit zijn refill als bourbon- en sherryvaten. Het water voor de bereiding van de whisky komt uit een bron, die in de heuvels boven de distilleerderij ligt en Cattie Maggie genoemd wordt. Dit water wordt ook gebruikt voor de inweking van de gerst bij de eigen moutproductie en is rijk aan mineralen en men haalt het via een pijpleiding naar de distilleerderij. Het water voor het koelen van de condensors komt van het riviertje de Crantit Burn. Proefnotitie: Kleur: donker rood goud. Neus: zeer rijk, hout, chocolade en karamel. Smaak: barstensvol aroma's, zachte honing en toffee met een voor de leeftijd lange en verrassende zoete afdronk.
Highland Park 16 jaar
Highland Park 16 jaar Image
De Highland Park distilleerderij ligt op de Orkney-eilanden ten noorden van het vasteland van Schotland. Aangekomen per veerpont bij het plaatsje Stromness is het nog zo'n 20 minuten rijden naar de distilleerderij van Highland Park. De naam is afkomstig van de hoger gelegen heuvels achter de distilleerderij, dit gebied heette vroeger High Park. In 1825 is de legale stokerij opgericht. Na vele eigenaren gehad te hebben, is in 1937 de Highland Malt Distilling Ltd. opgericht. Er wordt nu zo'n 20% van de productie als single malt gebotteld. De malts worden in een zeer herkenbare fles gebotteld, in de bodem van deze fles is de landkaart van de Orkney's gebrand. In het stillhouse van de Highland Park distilleerderij staan twee wash stills en twee spirit stills, die met stoom worden verwarmd. Tien washbacks zijn gemaakt van Oregon pine en twee zijn er van larikshout. Zo'n 20% van de mout is afkomstig van de eigen moutvloeren. De turf voor het drogen van de groenmout komt van eigen grond, vlakbij de zee. De vaten die men gebruikt voor het rijpen van de new spirit zijn refill-, bourbon- en sherryvaten. Het water voor de bereiding van de whisky komt uit een bron, die in de heuvels boven de distilleerderij ligt en Cattie Maggie genoemd wordt. Dit water wordt ook gebruikt voor de inweking van de gerst bij de eigen moutproductie en is rijk aan mineralen en men haalt het via een pijpleiding naar de distilleerderij. Het water voor het koelen van de condensors komt van het riviertje de Crantit Burn. Deze exclusieve Highland Park 16 years old botteling is sinds oktober 2005 op de markt gebracht. Eigenlijk uitsluitend bestemd voor Duty Free markten op de Internationale vliegvelden. De whisky is een buitengewoon zachte, zoetige single malt met vanzelf de heerlijk Island aroma's en heeft een rijke rokerige afdronk. Gold Medal winner - Best in Class, International Wine & spirit Competition 2006. Proefnotitie: Kleur: natuurlijke amber kleur. Neus: zoetheid van honing, aroma's van sherry op rokerig turf, kruidig, tonen van citrus fruit en licht ziltig. Smaak: rijke, volle aroma's van heide honing, rokerig, sherry, noten en gedroogd fruit (abrikozen) lichte tonen van toffee. Een lange, rijke medium zoete afdronk met tonen van heide honing, fruit en ziltigheid. De malt laat een rijke rokerige sensatie in de mond achter.
Highland Park 1998
Highland Park 1998 Image
De Highland Park distilleerderij ligt op de Orkney-eilanden ten noorden van het vasteland van Schotland. Aangekomen per veerpont bij het plaatsje Stromness is het nog zo'n 20 minuten rijden naar de distilleerderij van Highland Park. Deze speciale Highland Park 1998er botteling was uitsluitend bestemd voor wereldwijde Tax Free markt en werd voor het eerst uitgebracht in april 2010 ter ere van het tweehonderd jarig bestaan van de Highland Park Distillery. De naam is afkomstig van de hoger gelegen heuvels achter de distilleerderij, dit gebied heette vroeger High Park. In 1825 is de legale stokerij opgericht. Na vele eigenaren gehad te hebben, is in 1937 de Highland Malt Distilling Ltd. opgericht. Er wordt nu zo'n 20% van de productie als single malt gebotteld. In het stillhouse van de Highland Park distilleerderij staan twee wash stills en twee spirit stills, die met stoom worden verwarmd. Tien washbacks zijn gemaakt van Oregon pine en twee zijn er van larikshout. Zo'n 20% van de mout is afkomstig van de eigen moutvloeren. De turf voor het drogen van de groenmout komt van eigen grond, vlakbij de zee. De vaten die men gebruikt voor het rijpen van de new spirit zijn refill-, bourbon- en sherryvaten. Het water voor de bereiding van de whisky komt uit een bron, die in de heuvels boven de distilleerderij ligt en Cattie Maggie genoemd wordt. Dit water wordt ook gebruikt voor de inweking van de gerst bij de eigen moutproductie en is rijk aan mineralen en men haalt het via een pijpleiding naar de distilleerderij. Het water voor het koelen van de condensors komt van het riviertje de Crantit Burn. Proefnotitie: Kleur: rijk, helder goud. Neus: heerlijke aroma s van honing, gedroogd gras, gember en kruidig met tonen van gedroogde abrikozen. Smaak: de vanille en honing zoetheid ontwikkeld zich op basis van een tiental jaren rijping in de Amerikaanse eiken houten fusten en is perfect in balans met de aromatische tonen van heide, turf en rook met de zoete aroma s van kaneel en cashewnoten. De lange afdronk is heerlijk zoetig met lichte kruidige en rokerige tonen.
Highland Park 18 jaar
Highland Park 18 jaar Image
De Highland Park distilleerderij ligt op de Orkney-eilanden ten noorden van het vasteland van Schotland. Aangekomen per veerpont bij het plaatsje Stromness is het nog zo'n 20 minuten rijden naar de distilleerderij van Highland Park. De naam is afkomstig van de hoger gelegen heuvels achter de distilleerderij, dit gebied heette vroeger High Park. In 1825 is de legale stokerij opgericht. Na vele eigenaren gehad te hebben, is in 1937 de Highland Malt Distilling Ltd. opgericht. Er wordt nu zo'n 20% van de productie als single malt gebotteld. De malts worden in een zeer herkenbare fles gebotteld, in de bodem van deze fles is de landkaart van de Orkney's gebrand. In het stillhouse van de Highland Park distilleerderij staan twee wash stills en twee spirit stills, die met stoom worden verwarmd. Tien washbacks zijn gemaakt van Oregon pine en twee zijn er van larikshout. Zo'n 20% van de mout is afkomstig van de eigen moutvloeren. De turf voor het drogen van de groenmout komt van eigen grond, vlakbij de zee. De vaten die men gebruikt voor het rijpen van de new spirit zijn refill-, bourbon- en sherryvaten. Het water voor de bereiding van de whisky komt uit een bron, die in de heuvels boven de distilleerderij ligt en Cattie Maggie genoemd wordt. Dit water wordt ook gebruikt voor de inweking van de gerst bij de eigen moutproductie en is rijk aan mineralen en men haalt het via een pijpleiding naar de distilleerderij. Het water voor het koelen van de condensors komt van het riviertje de Crantit Burn. Deze 18 jaar oude malt, gerijpt op sherry vaten, is het voorbeeld van de complexiteit en finesses in de smaak, van de maltwhisky's van Highland park. In juni gekozen door het Spirit Journal als "Best Spirit in th World". Proefnotitie: Kleur: goud. Neus: vol, bloemig (violen), gemout graan, honing, iets zoet, heideachtig, mout en een hint van sherry en chocolade. Smaak: drogend, rond, kruiden (nootmuskaat), heide, noten en turf met een lange en droge afdronk met zachte aroma's van noten en sherry op de achtergrond
Highland Park 12 jaar
Highland Park 12 jaar Image
De Highland Park distilleerderij ligt op de Orkney-eilanden ten noorden van het vasteland van Schotland. Aangekomen per veerpont bij het plaatsje Stromness is het nog zo'n 20 minuten rijden naar de distilleerderij van Highland Park. De naam is afkomstig van de hoger gelegen heuvels achter de distilleerderij, dit gebied heette vroeger High Park. In 1825 is de legale stokerij opgericht. Na vele eigenaren gehad te hebben, is in 1937 de Highland Malt Distilling Ltd. opgericht. Er wordt nu zo'n 20% van de productie als single malt gebotteld. De malts worden in een zeer herkenbare fles gebotteld, in de bodem van deze fles is de landkaart van de Orkney's gebrand. In het stillhouse van de Highland Park distilleerderij staan twee wash stills en twee spirit stills, die met stoom worden verwarmd. Tien washbacks zijn gemaakt van Oregon pine en twee zijn er van larikshout. Zo'n 20% van de mout is afkomstig van de eigen moutvloeren. De turf voor het drogen van de groenmout komt van eigen grond, vlakbij de zee. De vaten die men gebruikt voor het rijpen van de new spirit zijn refill-, bourbon- en sherryvaten. Het water voor de bereiding van de whisky komt uit een bron, die in de heuvels boven de distilleerderij ligt en Cattie Maggie genoemd wordt. Dit water wordt ook gebruikt voor de inweking van de gerst bij de eigen moutproductie en is rijk aan mineralen en men haalt het via een pijpleiding naar de distilleerderij. Het water voor het koelen van de condensors komt van het riviertje de Crantit Burn. Door een tekort aan single malts in de periode tussen 1995 en 1996 heeft de 12 jaar oude Highland Park nu een hoger aandeel oudere maltwhisky s, zelfs wel van 27 jaar oude vaten. Ook heeft geen enkele Highland Park whisky meer een toevoeging van karamel gekregen, wat inhoud, dat de kleur van de maltwhisky s nu consequent verkregen wordt door het gebruik van oudere sherryvaten. Proefnotitie: Kleur: bleek goud. Neus: typische honing en heideachtig aroma s met rokerige tonen, mout en een hint van sherry, niet krachtig maar aangenaam met tonen van bloemen (lelies), verse boter, appelsap en zelfs tonen van ananas en gember. Dit is alles zeer aangenaam. Smaak: niet te sterk maar mooi zacht met lichte rokerige tonen, aroma s van sinaasappel, appels, iets honing, heide en lichte tonen van peper met een tamelijk korte maar zeer frisse afdronk met tonen van honing en ananas.
Greenore single malt
Greenore single malt Image
De unieke en bijzondere Greenore Single Grain Irish whiskey is met zijn zijdezachte smaak en robuuste karakter een waarlijk genoegen voor de whiskeydrinker. Single grain whiskey's zijn zeldzaam, daar de meeste grain whiskey's gebruikt worden voor de productie van de blended whiskey's. Cooley's graandistilleerderij wordt door bekende whiskyexperts als één der beste ter wereld beschouwd. Deze Greenore single grain Irish whiskey biedt u nu de gelegenheid dit zelf te beoordelen. De distilleerderij van Cooley is gelegen achter een sparrenbos op het schiereiland Cooley in de Republiek Ierland. John Teeling kocht in 1987 met zakenpartners de distilleerderij Cooley. Oorspronkelijk gebouwd om alcohol te produceren als vervanger voor petroleum en in latere jaren produceerde men alcohol van aardappels voor de productie van wodka. Na verbouwingen zijn er nu één wash column en twee pott stills in de distilleerderij bijgekomen. Het zachte water uit de Cooley bergen en de beste kwaliteit granen vormen nu de bestanddelen van de Greenore single grain Irish whiskey. De whiskey rijpt, in granieten pakhuizen van zo'n twee honderd jaar oud, in eikenhouten bourbon vaten. Door deze rijping krijgt de whiskey een subtiele vanille toon en de voor de Greenore zo kenmerkende honingzoetheid. De Master Blender maakt een kleine, zorgvuldige selectie van de beste beschikbare vaten. Zodoende zullen in de komende jaren slechts beperkte batches beschikbaar zijn. Van deze batch, gestookt in 1997 en gebotteld in 2006 zijn slechts 5000 flessen beschikbaar. Proefnotitie: Kleur: helder goud. Neus: zacht, aroma's van zoete maïs en vanille van het eikenhout. Smaak: rijk, zuiver en zachte tonen van oliën en lichte graan aroma's en in de ronde en complexe afdronk een heerlijke frisheid met terugkerende tonen van het eikenhout.
Jameson Gold
Jameson Gold Image
In 1780 richtte John Jameson in de Bow Street in Dublin zijn distilleerderij op. Onder leiding van verschillende generaties van de Jameson familie groeide Jameson al snel uit tot een wereldmerk met een reputatie als de beste Ierse Whiskey ter wereld. Jameson, als de zachte whiskey uit Ierland, doet je realiseren dat onze levens misschien gehaast zijn, maar onze benadering van het leven hoeft dat niet te zijn. Jameson allows you to become a master of time and not a slave to it' In 1966 fuseerden de Ierse distilleerderijen tot de "Irish Distillers" groep.In 1989 kocht Groupe Pernod Ricard de Irish Distillers Groep Proefnotitie: De Jameson Gold Special Reserve is in 1996 geintroduceerd en is een creatie van 3 types Jameson whiskey's van verschillende leeftijden en tevens 3 verschillende fustrijpingen ( nieuw eikenhout, sherry en bourbonvaten ). Deze Ierse whiskey is complex in smaak met romigheid en honing met daarnaast wat kruiden. De geur doet denken aan sherry, hout en het typische pott-still karakter. Een lange afdronk met aan het eind een pepertje.
Jameson Gold
Jameson Gold Image
In 1780 richtte John Jameson in de Bow Street in Dublin zijn distilleerderij op. Onder leiding van verschillende generaties van de Jameson familie groeide Jameson al snel uit tot een wereldmerk met een reputatie als de beste Ierse Whiskey ter wereld. Jameson, als de zachte whiskey uit Ierland, doet je realiseren dat onze levens misschien gehaast zijn, maar onze benadering van het leven hoeft dat niet te zijn. Jameson allows you to become a master of time and not a slave to it' In 1966 fuseerden de Ierse distilleerderijen tot de "Irish Distillers" groep.In 1989 kocht Groupe Pernod Ricard de Irish Distillers Groep Proefnotitie: De Jameson Gold Special Reserve is in 1996 geintroduceerd en is een creatie van 3 types Jameson whiskey's van verschillende leeftijden en tevens 3 verschillende fustrijpingen ( nieuw eikenhout, sherry en bourbonvaten ). Deze Ierse whiskey is complex in smaak met romigheid en honing met daarnaast wat kruiden. De geur doet denken aan sherry, hout en het typische pott-still karakter. Een lange afdronk met aan het eind een pepertje.
Ledaig 15 jaar
Ledaig 15 jaar Image
Ledaig vijftien jaar oude malt van het eiland Mull is een gedurfde aanval op het gehemelte. Zijn gouden amberkleur is bijna net zo indrukwekkend als zijn spervuur van smaken en texturen.
Laphroaig Cask Strenght, 10 jaar, 58.3 %
Laphroaig Cask Strenght, 10 jaar, 58.3 % Image
De Laphroaig Original Cask Strength is de manier om het niet zo toegankelijke en toegefelijke ruige karakter van Laphroaig's Islay maltwhisky te ervaren. Het is een pure Single Islay Malt, gebotteld op natuurlijke Cask Strength. Dit geeft de whisky een diepe en zuivere smaak en textuur, wat je normaal associeert met het proeven van vatmonster bij de distilleerderij zelf. Nadrukkelijk, vol kracht, een absoluut onvergetelijke Islaymalt. Laphroaig is een van de weinige distilleerderijen die haar gerst nog zelf mout boven ovens, waarin de de turf uit de omgeving wordt gestookt. In het stillhouse van Laphroaig staan drie wash en vier spirit stills. Een van de spirit stills is echter twee keer zo groot, daar er geen ruimte meer was om de vijfde er te plaatsen van de zelfde maat. De stills worden met stoom verwarmd. De zes washbacks zijn van roestvrij staal. De eigen mouterij van Laphroaig levert zo'n 20% van de productie, de rest wordt bij Port Ellen gekocht. De gerst, die op de moutvloer ligt te ontkiemen wordt om de acht uur elektronisch gekeerd. De turf komt van eigen grond die ten noorden van de distilleerderij ligt. Laphroaig gebruikt uitsluitend ex-bourbonvaten. Kilbride Loch heet het meer waar men het water via een pijpleiding naar de distilleerderij brengt. Op de etiketten van de maltwhisky's van Laphroaig staat de tekst " The most richly flavoured of all Scotch whiskies", wat het karakter van deze mooie Islay maltwhisky's aangeeft. Proefnotitie: Kleur: diep goud. Neus: rokerig, aangenaam, vers hooi, toast en zoete aroma's. Smaak: vol, krachtig, glad, stevig hout en rokerige turf, iets zoetig, nootmuskaat en amandel met een lange zachte en zeer kenmerkende afdronk.
Laphroaig 10 jaar, 1.0 ltr, 40%
Laphroaig 10 jaar, 1.0 ltr, 40% Image
De distilleerderij van Laphroaig (uitgesproken als "La Froig") staat aan de zuidkust van het eiland Islay. Na aankomst met de veerpont in Port Ellen volgt je de A 846 richting de Ardbeg distilleerderij. Na ongeveer 8 minuten zie je aan de rechterhand van de weg een bord met de naam van de distilleerderij erop - Laphroaig. De naam Laphroaig komt uit het Gaelic en betekent "Het mooie dal aan de brede rivier". Geniet er puur van als liefhebber, of voeg er wat zuiver water aan toe. Laat hem over je tong rollen, geniet van alle smaken en aroma's. Sluit je ogen en luister naar de golven die tegen de kade van Laproaig kapot slaan en zie de prachtige leegte van de brede baai. Dit is Laphroaig van het eiland Islay.In het stillhouse van Laphroaig staan drie wash en vier spirit stills. Een van de spirit stills is echter twee keer zo groot, daar er geen ruimte meer was om de vijfde er te plaatsen van de zelfde maat. De stills worden met stoom verwarmd. De zes washbacks zijn van roestvrij staal. De eigen mouterij van Laphroaig levert zo'n 20% van de productie, de rest wordt bij Port Ellen gekocht. De gerst, die op de moutvloer ligt te ontkiemen wordt om de acht uur elektronisch gekeerd. De turf komt van eigen grond die ten noorden van de distilleerderij ligt. Laphroaig gebruikt uitsluitend ex-bourbonvaten. Kilbride Loch heet het meer waar men het water via een pijpleiding naar de distilleerderij brengt. Op de etiketten van de maltwhisky's van Laphroaig staat de tekst " The most richly flavoured of all Scotch whiskies", wat het karakter van deze mooie Islay maltwhisky's aangeeft. Proefnotitie: Kleur: warmgoud. Neus: vol, turf en iets medicinaal, echt herkenbaar Islay. Smaak: een volle malt, turf, zoetig en ziltig met een lange krachtige uitgesproken afdronk.
Laphroaig Triple Wood, 8 yrs, 48 %
Laphroaig Triple Wood, 8 yrs, 48 % Image
De distilleerderij van Laphroaig (uitgesproken als "La Froig") staat aan de zuidkust van het eiland Islay. Na aankomst met de veerpont in Port Ellen volgt je de A 846 richting de Ardbeg distilleerderij. Na ongeveer 8 minuten zie je aan de rechterhand van de weg een bord met de naam van de distilleerderij erop - Laphroaig. Na het succes van de vorige Laphroaig bottelingen voor “the Friends of Laphroaig” heeft de Laphroaig distilleerderij deze bijzondere Laphroaig Triple Wood op de markt gebracht. Distillery Manager John Campbell vertelde dat de whisky's van Laphroaig beroemd zijn bij whiskyliefhebbers voor de unieke smaak en deze liefhebbers steeds uit zijn op nieuwe smaken en ontdekkingen. De complexe, zoetige en veenachtige smaak van deze nieuwe Laphroaig Triple Wood is het resultaat van het rijpingsproces in drie verschillende soorten vaten: ex-Bourbon vaten, de traditionele Quarter Casks en Europese eikenhouten oloroso vaten (Butts). Laphroaig Triple Wood is non-chill filtered en wordt gebotteld op 48% alc. De naam Laphroaig komt uit het Gaelic en betekent "Het mooie dal aan de brede rivier". Geniet er puur van als liefhebber, of voeg er wat zuiver water aan toe. Laat hem over je tong rollen, geniet van alle smaken en aroma's. Sluit je ogen en luister naar de golven die tegen de kade van Laphroaig kapot slaan en zie de prachtige leegte van de brede baai. Dit is Laproaig van het eiland Islay. In het stillhouse van Laphroaig staan drie wash en vier spirit stills. Een van de spirit stills is echter twee keer zo groot, daar er geen ruimte meer was om de vijfde er te plaatsen van de zelfde maat. De stills worden met stoom verwarmd. De zes washbacks zijn van roestvrij staal. De eigen mouterij van Laphroaig levert zo'n 20% van de productie, de rest wordt bij Port Ellen gekocht. De gerst, die op de moutvloer ligt te ontkiemen wordt om de acht uur elektronisch gekeerd. De turf komt van eigen grond die ten noorden van de distilleerderij ligt. Laphroaig gebruikt uitsluitend ex-bourbonvaten. Kilbride Loch heet het meer waar men het water via een pijpleiding naar de distilleerderij brengt. Op de etiketten van de maltwhisky's van Laphroaig staat de tekst " The most richly flavoured of all Scotch whiskies", wat het karakter van deze mooie Islay maltwhisky's aangeeft. Proefnotitie: Kleur: vol goud. Neus: verrassend, dat de zo voor Laphroaig bekende medicinale tonen eerst door de pittige aroma s van het hout van deze “Triple Wood” even opzij worden geschoven. Terwijl ook de turf tonen ook eerst enigszins onderdrukt worden. Zelfs minder stevig en groots dan andere jongere bottelingen van Laphroaig. Dan komen aroma s voorbij van vanille, eucalyptus, kamfer, jodium, lichte witte peper, gerookte thee, nat hooi en iets boter, natte aarde en dan nog meer vanille. Dit alles zeer aangenaam. Smaak: stevig mondvullend, begint ongewoon zoet voor een Laphroaig met tonen van sinaasappel likeur, veel vanille, boter toffee s dan volle en diepe rokerige tonen met de bekende Islay aroma s die fraai samensmelten met de subtiele en zoetige aroma s van het sherryhout en tonen van fruit en veenachtige kruiden. De afdronk is complex en lang met terugkerende medicinale en ziltige tonen, turf en de zachte aangename zoetige vanille tonen van het sherry vat.
Laphroaig Quarter Cask, Double matured 48 %
Laphroaig Quarter Cask, Double matured 48 % Image
De distilleerderij van Laphroaig (uitgesproken als "La Froig") staat aan de zuidkust van het eiland Islay. Na aankomst met de veerpont in Port Ellen volgt je de A 846 richting de Ardbeg distilleerderij. Na ongeveer 8 minuten zie je aan de rechterhand van de weg een bord met de naam van de distilleerderij erop - Laphroaig. Deze nieuwe 18 years old Laphroaig Islay single malt whisky wordt ieder jaar in een gelimiteerde hoeveelheid gestookt en is de beoogde opvolger van de 15 years old. Zachte, zoete en kruidige Islay rokerige turf aroma s verwelkomen je direct bij het openen van de fles. Eerst komen de zoetige tonen van het hout naar boven door de 18 jaar lagering op de vaten. Dan heerlijke lichte ziltige aroma s van de zee en dan de bekende turf en rokerige Islay karakters. De naam Laphroaig komt uit het Gaelic en betekent "Het mooie dal aan de brede rivier". In 1826 werd er een vergunning voor twee stills afgegeven. In 1923 verdubbelde de nieuwe eigenaar Ian Hunter, het aantal stills en liet ook de moutvloeren vergroten. In 1928 bracht hij een zeer gewilde blend op de markt. En ook de vraag naar de malt van Laphroaig steeg. Sinds 1974 na diverse overnames staan er nu in het stillhouse van Laphroaig drie wash en vier spirit stills. Een van de spirit stills is echter twee keer zo groot, daar er geen ruimte meer was om de vijfde er te plaatsen van de zelfde maat. De stills worden met stoom verwarmd. De zes washbacks zijn van roestvrij staal. De eigen mouterij van Laphroaig levert zo'n 20% van de productie, de rest wordt bij Port Ellen gekocht. De gerst, die op de moutvloer ligt te ontkiemen wordt om de acht uur elektronisch gekeerd. De turf komt van eigen grond die ten noorden van de distilleerderij ligt. Laphroaig gebruikt uitsluitend ex-bourbonvaten. Kilbride Loch heet het meer waar men het water via een pijpleiding naar de distilleerderij brengt. Op de etiketten van de maltwhiskies van Laphroaig staat de tekst " The most richly flavoured of all Scotch whiskies", wat het karakter van deze mooie Islay maltwhiskies aangeeft. Proefnotitie: Kleur: helder goud. Neus: eerst zachte zoetige toffee aroma s, dan niet te zware kruidige tonen, mooi in balans met de phenolen en fruit aroma s. Na toevoeging van wat water, komen de ziltige aroma s van het zeewier naar boven, maar overheersen niet de vanille en zoetige honing tonen en ook wat tonen van net gemaaid hooi en turf. Smaak: prachtige diepe en verwarmende balans tussen de rokerige en zachte bloemige tonen, die overgaan in een nootachtige zoetige aroma s van het eikenhout. Na toevoeging van wat water vullen de toen van het turf de mond maar overheersen niet de aroma s van de zoete en zachte cocolade, die fraai in balans zijn met de rijke tonen van toffee, die langzaam overgaan in lekkere tonen van heide en rokerige turf. De afdronk is vol, lang met een weelderige olieachtige zachtheid.
Laphroaig 18 jaar -nieuw-
Laphroaig 18 jaar -nieuw- Image
De distilleerderij van Laphroaig (uitgesproken als "La Froig") staat aan de zuidkust van het eiland Islay. Na aankomst met de veerpont in Port Ellen volgt je de A 846 richting de Ardbeg distilleerderij. Na ongeveer 8 minuten zie je aan de rechterhand van de weg een bord met de naam van de distilleerderij erop - Laphroaig. Deze nieuwe 18 years old Laphroaig Islay single malt whisky wordt ieder jaar in een gelimiteerde hoeveelheid gestookt en is de beoogde opvolger van de 15 years old. Zachte, zoete en kruidige Islay rokerige turf aroma s verwelkomen je direct bij het openen van de fles. Eerst komen de zoetige tonen van het hout naar boven door de 18 jaar lagering op de vaten. Dan heerlijke lichte ziltige aroma s van de zee en dan de bekende turf en rokerige Islay karakters. De naam Laphroaig komt uit het Gaelic en betekent "Het mooie dal aan de brede rivier". In 1826 werd er een vergunning voor twee stills afgegeven. In 1923 verdubbelde de nieuwe eigenaar Ian Hunter, het aantal stills en liet ook de moutvloeren vergroten. In 1928 bracht hij een zeer gewilde blend op de markt. En ook de vraag naar de malt van Laphroaig steeg. Sinds 1974 na diverse overnames staan er nu in het stillhouse van Laphroaig drie wash en vier spirit stills. Een van de spirit stills is echter twee keer zo groot, daar er geen ruimte meer was om de vijfde er te plaatsen van de zelfde maat. De stills worden met stoom verwarmd. De zes washbacks zijn van roestvrij staal. De eigen mouterij van Laphroaig levert zo'n 20% van de productie, de rest wordt bij Port Ellen gekocht. De gerst, die op de moutvloer ligt te ontkiemen wordt om de acht uur elektronisch gekeerd. De turf komt van eigen grond die ten noorden van de distilleerderij ligt. Laphroaig gebruikt uitsluitend ex-bourbonvaten. Kilbride Loch heet het meer waar men het water via een pijpleiding naar de distilleerderij brengt. Op de etiketten van de maltwhiskies van Laphroaig staat de tekst " The most richly flavoured of all Scotch whiskies", wat het karakter van deze mooie Islay maltwhiskies aangeeft. Proefnotitie: Kleur: helder goud. Neus: eerst zachte zoetige toffee aroma s, dan niet te zware kruidige tonen, mooi in balans met de phenolen en fruit aroma s. Na toevoeging van wat water, komen de ziltige aroma s van het zeewier naar boven, maar overheersen niet de vanille en zoetige honing tonen en ook wat tonen van net gemaaid hooi en turf. Smaak: prachtige diepe en verwarmende balans tussen de rokerige en zachte bloemige tonen, die overgaan in een nootachtige zoetige aroma s van het eikenhout. Na toevoeging van wat water vullen de toen van het turf de mond maar overheersen niet de aroma s van de zoete en zachte cocolade, die fraai in balans zijn met de rijke tonen van toffee, die langzaam overgaan in lekkere tonen van heide en rokerige turf. De afdronk is vol, lang met een weelderige olieachtige zachtheid.
Lagavulin Distillers Edition 16 jaar 43 %
Lagavulin Distillers Edition 16 jaar 43 % Image
De pedro-ximenez sherry uit Spanje is afkomstig van de zongerijpte druivensoort van deze naam. De druiven worden laat in September geoogst, zodat ze een hoog suikergehalte ontwikkelen en er zodoende een heerlijk zoete sherry van gemaakt kan worden. De sherry en de vaten waar de pedro-ximenez in gerijpt heeft zijn zeldzaam. De klassieke Lagavulin kreeg na zijn finish op deze vaten een bijzondere zachtheid en ook een zeer complexe smaak met aroma's van Islay malt en de zoetheid van de pedro-ximenez sherry. De distilleerderij van Lagavulin is gelegen aan de zuidkust van het eiland Islay aan de Lagavulin Bay. De naam Lagavulin komt uit het Gaelic en betekent " Het ondiepe dal waar de molen staat". De distilleerderij is opgericht in 1816. Sinds 2000 wordt het continue productieproces met de computer gestuurd. Er zijn twee wash en twee spirit stills, die de vorm van een peer hebben, en op stoom gestookt worden. De tien washbacks zijn van larikshout. De new spirit rijpt uitsluitend op bourbon vaten. Voor de bereiding van de malt gebruikt men water uit een meertje Loch Sholum geheten. Het regenwater uit de bergen stroomt over de turf- en heidegronden in het meertje en wordt via een pijpleiding naar de distilleerderij gevoerd. De productie van de Lagavulin malt stijgt elk jaar nog en wat niet als single malt verkocht wordt gebruikt men voor de blend van de White Horse whisky. Proefnotitie: Kleur: amber. Neus: kracht, complex met zoete sherry en ziltig. Smaak: zoete aroma's met turf en zeezout en een lange warme rokerige afdronk.
Lagavulin 12 jaar Cask Strenght
Lagavulin 12 jaar Cask Strenght Image
De distilleerderij van Lagavulin is gelegen aan de zuidkust van het eiland Islay aan de Lagavulin Bay. Oorspronkelijk waren hier twee distilleerderijen en waarschijnlijk werd er al voor die tijd illegaal gestookt. In die tijd verdienden de keuterboertjes en vissers er geld bij met het clandestien stoken om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Lagavulin ligt aan een baai in Port Ellen, waar zich ook de beroemde ruïne van Dunyveg Castle bevindt. De naam Lagavulin komt uit het Gaelic van "Laggan Mhouillin" en betekent " Het ondiepe dal waar de molen staat". De distilleerderij is opgericht in 1816. Sinds 2000 wordt het continue productieproces met de computer gestuurd. Er zijn twee wash en twee spirit stills, die de vorm van een peer hebben, en op stoom gestookt worden. De tien washbacks zijn van larikshout. De new spirit rijpt uitsluitend op bourbon vaten. Voor de bereiding van de malt gebruikt men water uit een meertje Loch Sholum geheten. Het regenwater uit de bergen stroomt over de turf- en heidegronden in het meertje en wordt via een pijpleiding naar de distilleerderij gevoerd. De productie van de Lagavulin malt stijgt elk jaar nog en wat niet als single malt verkocht wordt gebruikt men voor de blend van de White Horse whisky. Proefnotitie: Kleur: bleekgoud. Neus: mooie frisse mint tonen ontwikkelen zich ook met tonen van toffee en fruit (abrikozen en dadels), aroma's van turf, zeewier, zoethout en kruiden (kruidnagel). Smaak: zeer rokerig, turf, zachte en wat zoete tonen van gemout graan en zich ontwikkelend op ziltige en kruidige tonen, daarna tonen van hout (ceder). De afdronk is mooi, lang en krachtig met intense tonen van mout en kruidigheid en naar boven komende bloemige en fruitige aroma's. Deze klassieke cask strength geeft mooi de smaak van rijke en vettte geturfde Islay maltwhisky weer.
Lagavulin 16 jaar
Lagavulin 16 jaar Image
De Lagavulin distilleerderij ligt op de zuidelijke kust van het beroemde whiskyproducerende eiland Islay. Het kasteel Dunyveg bewaakt de doorgang naar Lagavulin Bay. Dit was de vesting van de "Lords of the Isles", die eeuwen geleden regeerde over de zeeën langs de westkust van Schotland, en die vreemdelingen buiten hielden. Tegenwoordig is het kasteel een prachtige ruïne, en zijn de eilanders veel gastvrijer. Bezoekers uit alle hoeken van de wereld komen op bedevaartstocht naar de distilleerderij en de zeven anderen op dit eiland die nog in werking zijn. De naam Lagavulin komt uit het Gaelic van "Laggan Mhouillin" en betekent " Het ondiepe dal waar de molen staat". De distilleerderij is opgericht in 1816. Sinds 2000 wordt het continue productieproces met de computer gestuurd. Er zijn twee wash en twee spirit stills, die de vorm van een peer hebben, en op stoom gestookt worden. De tien washbacks zijn van larikshout. De new spirit rijpt uitsluitend op bourbon vaten. Voor de bereiding van de malt gebruikt men water uit een meertje Loch Sholum geheten. Het regenwater uit de bergen stroomt over de turf- en heidegronden in het meertje en wordt via een pijpleiding naar de distilleerderij gevoerd. Lagavulin is met zijn 16 jaar een grootse malt van Islay en heeft alles in zich wat dit eiland zo beroemd heeft gemaakt: turf, zeewier, hout, fruit en bovenal complexiteit. Wellicht het beste wat Schotland te bieden heeft. De productie van de Lagavulin malt stijgt elk jaar nog en wat niet als single malt verkocht wordt gebruikt men voor de blend van de White Horse whisky. Proefnotitie: Kleur: diepgoud, amberkleur. Geur: Intens met zee-aroma. Smaak: warm, complex, turf, hout en zilt, met een zeer lange afdronk met turf, kruiden en zeewier.
Knappoque Castle
Knappoque Castle  Image
Knappoque is afkomstig uit het Gaelic en betekent "heuvel van de kus". Het kasteel van Knappoque is in 1467 gebouwd. De eigenaar van het kasteel Mark Andrews kocht in de jaren zestig van de vorige eeuw vaten met whiskey van reeds bestaande distilleerderijen. In 1951 kocht hij whiskey, die hij liet rijpen op sherry vaten en 36 jaar later toen hij de flessen bottelde gaf hij aan deze whiskey de naam van zijn kasteel, Knappoque Castle. Deze naam heeft hij toen ook vast laten leggen. Zijn zoon zoekt en selecteert nu samen met de bekende whisky journalist Jim Murray enkele vaten per jaar om te bottelen. De whiskey's worden altijd als Vintage (uit één distillaat) uitgezocht. Per Vintage jaar kunnen smaak en geur dus per botteling verschillen. Volgens Iers gebruik is bij het mouten geen turfvuur gebruikt. Ierland heeft reeds honderden jaren ervaring met het stoken van whisky's. Het is zelfs zo, dat het woord "whiskey" genoemd "uisce beatha" een uitdrukking uit het Gaelic is en heeft de betekenis van "levens water". Ook de pot-still distillatie, in die tijd reeds gebruikt om malt te stoken, is door de Kelten geperfectioneerd. Vrijwel alle single malt whiskies worden in Ierland gebruikt voor het blenden van Irish blends. Net zoals de single malt whisky's in Schotland een zeer voorname plaats innemen, heeft ook de Irish single malt zich als een belangrijke speler op de markt van premium merken uit Ierland ontwikkeld. Knappogue Castle is de trotse marktleider van deze catagorie. "Single malt" betekend dat de whisky afkomstig is van één distilleerderij en gedistilleerd wordt in de pot-stills en er uitsluitend gemout graan wordt gebruikt. Bij Knappoque voegt men er nog een dimensie aan toe: men gebruikt voor het bottelen enkel vaten uit één jaar (vintage) en wel het jaar waarin de whiskey is gedistilleerd. Net zoals bij een mooi vintage wijnjaar, verschilt ook de Knappoque single malt, in aroma's en smaak, van jaar tot jaar. Er worden voor elke jaargang een klein aantal van de beste vaten geselecteerd. Tot aan de botteling worden de vaten met de grootste zorg behandeld. Proefnotitie: Kleur: licht goud. Neus: frisse aroma's van vers gemaaid gras, honing en limoen (iets zurig), vanille van het hout, licht peperig en kracht. Smaak: olieachtig, haver, iets zoet met marmalade, vanille, cacao, met mouttonen met een tamelijk lange, verwarmende mooi in balans zijnde afdronk met kruidige tonen en weer het olieachtige, wat blijft hangen.
Killbeggan 15 jaar
Killbeggan 15 jaar Image
De kunst van het distilleren wordt duidelijk in het Graafschap Cork. In het grote distilleercomplex aldaar wordt een dozijn verschillende single whiskey's van diverse typen gedistilleerd. Elk van deze whiskey's wordt driemaal gedistilleerd in steeds wisselende combinatie van met elkaar verbonden stills. Deze whiskey's worden ook geproduceeerd van een verschillende combinatie van mout of grain.
Killbeggan
Killbeggan Image
De kunst van het distilleren wordt duidelijk in het Graafschap Cork. In het grote distilleercomplex aldaar wordt een dozijn verschillende single whiskey's van diverse typen gedistilleerd. Elk van deze whiskey's wordt driemaal gedistilleerd in steeds wisselende combinatie van met elkaar verbonden stills. Deze whiskey's worden ook geproduceeerd van een verschillende combinatie van mout of grain. Drie jaar is de wettelijke rijpingsperiode in Ierland. Dat een dozijn verschillende whiskey's kan worden geproduceerd op dezelfde plaats is hier in Ierland zeker nier ongewoon en zegt veel over de grote vakkennis van de Distilleerder. Ook de keuze is zeer bepalend. Zoals deze Kilbeggan, opgericht in 1757, heeft deze Irish whiskey naast de milde aroma's ook een vrij houtige smaak van het vat. Proefnotitie: Kleur. licht goud. Neus: vol, hout, licht turf en iets zoetig. Smaak: krachtig met houttonen en fruit en wat leer in de afdronk.
273producten«1 van 10»
Whisky
Zuidam, Millstone Peated Image
Zuidam, Millstone Peated
Streek:Nederland Distilleerderij:Zuidam Bottelaar: Distillery bottling Inhoud:0.7 liter Alcohol:40%
Jameson Irish Whisky Image
Jameson Irish Whisky
Jameson is een Ierse whiskey, zacht van smaak door driedubbele distillatie (in tegenstelling tot alle Schotse whiskies). Het is makkelijk te drinken en heeft geen "rook" smaak, zoals de Schotse collega's. Voordat de stijlvolle Jameson fles de consument bereikt, heeft de inhoud al een jarenlange rijping op eikenhouten vaten ondergaan. Jameson kenmerkt de beste karakteristieken van Ierland, zuiverheid, kracht en verfijning. In 1780 richtte John Jameson in de Bow Street in Dublin zijn distilleerderij op. Onder leiding van verschillende generaties van de Jameson familie groeide Jameson al snel uit tot een wereldmerk met een reputatie als de beste Ierse Whiskey ter wereld. Jameson, als de zachte whiskey uit Ierland, doet je realiseren dat onze levens misschien gehaast zijn, maar onze benadering van het leven hoeft dat niet te zijn. Jameson allows you to become a master of time and not a slave to it' In 1966 fuseerden de Ierse distilleerderijen tot de "Irish Distillers" groep.In 1989 koch... Lees meer
Jameson 12 jaar Image
Jameson 12 jaar
Jameson 1780 is een uitzonderlijk zachte whiskey uit het assortiment van Jameson. Oorspronkelijk droeg deze whiskey de naam Jameson 1780, genoemd naar het jaar waarin John Jameson zijn distilleerderij in Bow Street - Dublin, oprichtte. Jameson 12 years old krijgt zijn bijzondere smaak doordat het minimaal 12 jaar rijpt op geselecteerde sherryvaten. In 1780 richtte John Jameson in de Bow Street in Dublin zijn distilleerderij op. Onder leiding van verschillende generaties van de Jameson familie groeide Jameson al snel uit tot een wereldmerk met een reputatie als de beste Ierse Whiskey ter wereld. Jameson, als de zachte whiskey uit Ierland, doet je realiseren dat onze levens misschien gehaast zijn, maar onze benadering van het leven hoeft dat niet te zijn. Jameson allows you to become a master of time and not a slave to it' In 1966 fuseerden de Ierse distilleerderijen tot de "Irish Distillers" groep.In 1989 kocht Groupe Pernod Ricard de Irish Distillers Groep. Proefnotit... Lees meer
Jack Daniëls Image
Jack Daniëls
Jack Daniel's is een premiumkwaliteit Tennessee Whiskey, die wordt geproduceerd in de oudste geregistreerde distilleerderij van Amerika. Het is een whiskey met een geheel eigen karakter en smaak. Het verhaal begint in 1866 als de 17 jarige Jack Daniel de distilleerderij sticht. Jack Daniel kende een bron met uitstekend water net buiten het kleine dorpje Lynchburg, midden in Tennessee. Het water uit de bron, Cave Spring, was koel, helder en vrij van onzuiverheden als ijzer. Dit water is nog steeds het belangrijkste bestanddeel van Jack Daniel's Tennessee Whiskey. De plaats Lynchburg in Tennessee is gelegen in een open landschap, op een kleine verhoging. De distilleerderij van Jack Daniel ligt verscholen in een dal. De contouren van de gebouwen worden verzacht door struikgewas en groene heesters. Een rotswand onthult een grot van ongeveer zes meter hoog en de waterbron moet zeker dieper liggen dan 2000 meter, deze bron is nog nooit opgedroogd. In de distilleerderij zijn de houten ... Lees meer
Isle of Jura 21 jaar Image
Isle of Jura 21 jaar
De distilleerderij is opgericht in 1810 en door achterstallig onderhoud, de daken werden zelfs van de gebouwen gesloopt, werd de distilleerderij in 1969 weer opgebouwd en in 1963 startte de productie weer. Er werd een minder turfhoudende maltwhisky gemaakt dan vroeger en door het succes hiervan werden zelfs de stills in 1978 verdubbeld en werd in 1985 de distilleerderij gemoderniseerd. In het stillhouse van de distilleerderij Isle of Jura staan twee wash stills en twee spirit stills. Deze nogal tamelijk grote stills worden met stoom verhit. De zes washbacks zijn van roestvrij staal en voor de rijping gebruikt men refill vaten. Het koelwater komt uit een meer ten westen van de distilleerderij met de naam "Loch a'Bhaile-Mhargaidh" en dit was vroeger een drink- en rustplaats voor het vee. Het water haalt men via een pijpleiding naar de distilleerderij en is tamelijk turfhoudend. De lichte turfsmaak van de malt van Isle of Jura is dan ook af... Lees meer
Isle of Jura Superstition  Image
Isle of Jura Superstition
Individueel! Mysterieus! Sensationeel! Deze karaktereigenschappen vatten de interessante Superstition maltwhisky Isle of Jura samen. Superstition is een vernieuwende whisky, een creatie van het samengaan van de traditionele Islay stijl nl. malt van het graan met de bekende turfsmaak en die van een selectie van oudere maltwhisky's, een verbond tussen de whiskystijlen van het eiland Jura, een balans tussen turf en zoeter graan. De een krachtig en sterk van smaak met turf, de ander warm en verfijnd. Superstition is onderscheidend met een kenmerkende nieuwe smaakervaring voor de liefhebbers. De naam Superstition stamt uit het geloof van de bevolking van de Hebriden, de Schotse eilandengroep van mythen en legendes. Er werd een minder turfhoudende maltwhisky gemaakt dan vroeger en door het succes hiervan werden zelfs de stills in 1978 verdubbeld en werd in 1985 de distilleerderij gemoderniseerd. In het stillhouse van de distilleerderij Isle of Jura staan twee wash stills en twee spirit st... Lees meer
Isle of Jura 16 jaar Image
Isle of Jura 16 jaar
De pont die je van het eiland Islay naar Jura brengt vaart over de "Sound of Islay". Er loopt op het eiland Jura maar een weg en aan deze weg staat ook de distilleerderij Isle of Jura. Op het eiland wonen nog geen 200 mensen en meer dan 5000 herten. Isle of Jura komt uit het Noors en betekent dan ook "eiland van de herten". De distilleerderij is opgericht in 1810 en door achterstallig onderhoud, de daken werden zelfs van de gebouwen gesloopt, werd de distilleerderij in 1969 weer opgebouwd en in 1963 startte de productie weer. Er werd een minder turfhoudende maltwhisky gemaakt dan vroeger en door het succes hiervan werden zelfs de stills in 1978 verdubbeld en werd in 1985 de distilleerderij gemoderniseerd. In het stillhouse van de distilleerderij Isle of Jura staan twee wash stills en twee spirit stills. Deze nogal tamelijk grote stills worden met stoom verhit. De zes washbacks zijn van roestvrij staal en voor de rijping gebruikt men refill vaten. Het koelwater komt uit een meer ten ... Lees meer
Isle of Jura 10 jaar Image
Isle of Jura 10 jaar
De pont die je van het eiland Islay naar Jura brengt vaart over de "Sound of Islay". Er loopt op het eiland Jura maar een weg en aan deze weg staat ook de distilleerderij Isle of Jura. Op het eiland wonen nog geen 200 mensen en meer dan 5000 herten. Isle of Jura komt uit het Noors en betekent dan ook "eiland van de herten". De distilleerderij is opgericht in 1810 en door achterstallig onderhoud, de daken werden zelfs van de gebouwen gesloopt, werd de distilleerderij in 1969 weer opgebouwd en in 1963 startte de productie weer. Er werd een minder turfhoudende maltwhisky gemaakt dan vroeger en door het succes hiervan werden zelfs de stills in 1978 verdubbeld en werd in 1985 de distilleerderij gemoderniseerd. In het stillhouse van de distilleerderij Isle of Jura staan twee wash stills en twee spirit stills. Deze nogal tamelijk grote stills worden met stoom verhit. De zes washbacks zijn van roestvrij staal en voor de rijping gebruikt men refill vaten. Het koelwater komt uit een meer ten ... Lees meer
Highland Park Single Cask 12 jaar 60% Image
Highland Park Single Cask 12 jaar 60%
De Highland Park distilleerderij ligt op de Orkney-eilanden ten noorden van het vasteland van Schotland. Aangekomen per veerpont bij het plaatsje Stromness is het nog zo'n 20 minuten rijden naar de distilleerderij van Highland Park. Whisky's produceren is voor Highland Park een "way of life". De naam is afkomstig van de hoger gelegen heuvels achter de distilleerderij, dit gebied heette vroeger High Park. In 1825 is de legale stokerij opgericht. Na vele eigenaren gehad te hebben, is in 1937 de Highland Malt Distilling Ltd. opgericht. Deze speciaal voor Nederland gebottelde single maltwhisky alc. 60% van vat nr. 1550 gestookt in 1995 en gebotteld in 2007 is zeer selectief verkrijgbaar in een 0,35 ltr. flesje. Highland Park is opgericht op Orkney Island en is een van de meest noordelijk gelegen Schotse whisky-distilleerderijen ter wereld. Orkney's woeste gronden, steile rotswanden en oude religies maken het een eiland vol mysterie en anekdotes. Dit, in combinatie met de wind, regen en ... Lees meer
Highland Park Scott
Highland Park Scott's Selection 1985
De Highland Park distilleerderij ligt op de Orkney-eilanden ten noorden van het vasteland van Schotland. Aangekomen per veerpont bij het plaatsje Stromness is het nog zo'n 20 minuten rijden naar de distilleerderij van Highland Park. De naam is afkomstig van de hoger gelegen heuvels achter de distilleerderij, dit gebied heette vroeger High Park. De Scott's Collection is een door Robert Scott - Master Blender bij de Speyside Distillers in Glasgow - zelf geselecteerde collectie van de beste vaten van de verschillende distilleerderijen in Schotland. Jaren geleden is Robert Scott reeds begonnen met het kopen van de beste vaten bij distilleerderijen in geheel Schotland en sloeg deze vaten op in zijn warehouses om ze vervolgens te laten rijpen en pas te bottelen, wanneer de maltwhisky naar zijn oordeel de optimale kwaliteit en finesse bereikt had. In 1825 is de legale stokerij opgericht. Na vele eigenaren gehad te hebben, is in 1937 de Highland Malt Distilling Ltd. opgericht. Er wordt nu z... Lees meer
Highland Park 25 jaar Image
Highland Park 25 jaar
Highland Park 25 jaar oude single malt is een voortreffelijke malt, vol met rijke tevreden stellende kwaliteiten. Hier is de geest van Orkney gedistilleerd, het turf,de zeewind en de honing van de heide. Die op een perfecte manier heeft kunnen rijpen op de beste vaten tot de whisky een onvoorwaardelijke kwaliteit heeft bereikt. In het stillhouse van de Highland Park distilleerderij staan twee wash stills en twee spirit stills, die met stoom worden verwarmd. Tien washbacks zijn gemaakt van Oregon pine en twee zijn er van larikshout. Zo'n 20% van de mout is afkomstig van de eigen moutvloeren. De turf voor het drogen van de groenmout komt van eigen grond, vlakbij de zee. De vaten die men gebruikt voor het rijpen van de new spirit zijn refill als bourbon- en sherryvaten. Het water voor de bereiding van de whisky komt uit een bron, die in de heuvels boven de distilleerderij ligt en Cattie Maggie genoemd wordt. Dit water wordt ook gebruikt voor de inweking van de gerst bij de eigen moutpr... Lees meer
Highland Park 16 jaar Image
Highland Park 16 jaar
De Highland Park distilleerderij ligt op de Orkney-eilanden ten noorden van het vasteland van Schotland. Aangekomen per veerpont bij het plaatsje Stromness is het nog zo'n 20 minuten rijden naar de distilleerderij van Highland Park. De naam is afkomstig van de hoger gelegen heuvels achter de distilleerderij, dit gebied heette vroeger High Park. In 1825 is de legale stokerij opgericht. Na vele eigenaren gehad te hebben, is in 1937 de Highland Malt Distilling Ltd. opgericht. Er wordt nu zo'n 20% van de productie als single malt gebotteld. De malts worden in een zeer herkenbare fles gebotteld, in de bodem van deze fles is de landkaart van de Orkney's gebrand. In het stillhouse van de Highland Park distilleerderij staan twee wash stills en twee spirit stills, die met stoom worden verwarmd. Tien washbacks zijn gemaakt van Oregon pine en twee zijn er van larikshout. Zo'n 20% van de mout is afkomstig van de eigen moutvloeren. De turf voor het drogen van de groenmout komt van eigen grond, v... Lees meer
Highland Park 1998 Image
Highland Park 1998
De Highland Park distilleerderij ligt op de Orkney-eilanden ten noorden van het vasteland van Schotland. Aangekomen per veerpont bij het plaatsje Stromness is het nog zo'n 20 minuten rijden naar de distilleerderij van Highland Park. Deze speciale Highland Park 1998er botteling was uitsluitend bestemd voor wereldwijde Tax Free markt en werd voor het eerst uitgebracht in april 2010 ter ere van het tweehonderd jarig bestaan van de Highland Park Distillery. De naam is afkomstig van de hoger gelegen heuvels achter de distilleerderij, dit gebied heette vroeger High Park. In 1825 is de legale stokerij opgericht. Na vele eigenaren gehad te hebben, is in 1937 de Highland Malt Distilling Ltd. opgericht. Er wordt nu zo'n 20% van de productie als single malt gebotteld. In het stillhouse van de Highland Park distilleerderij staan twee wash stills en twee spirit stills, die met stoom worden verwarmd. Tien washbacks zijn gemaakt van Oregon pine en twee zijn er van larikshout. Zo'n 20% van de mout ... Lees meer
Highland Park 18 jaar Image
Highland Park 18 jaar
De Highland Park distilleerderij ligt op de Orkney-eilanden ten noorden van het vasteland van Schotland. Aangekomen per veerpont bij het plaatsje Stromness is het nog zo'n 20 minuten rijden naar de distilleerderij van Highland Park. De naam is afkomstig van de hoger gelegen heuvels achter de distilleerderij, dit gebied heette vroeger High Park. In 1825 is de legale stokerij opgericht. Na vele eigenaren gehad te hebben, is in 1937 de Highland Malt Distilling Ltd. opgericht. Er wordt nu zo'n 20% van de productie als single malt gebotteld. De malts worden in een zeer herkenbare fles gebotteld, in de bodem van deze fles is de landkaart van de Orkney's gebrand. In het stillhouse van de Highland Park distilleerderij staan twee wash stills en twee spirit stills, die met stoom worden verwarmd. Tien washbacks zijn gemaakt van Oregon pine en twee zijn er van larikshout. Zo'n 20% van de mout is afkomstig van de eigen moutvloeren. De turf voor het drogen van de groenmout komt van eigen grond, v... Lees meer
Highland Park 12 jaar Image
Highland Park 12 jaar
De Highland Park distilleerderij ligt op de Orkney-eilanden ten noorden van het vasteland van Schotland. Aangekomen per veerpont bij het plaatsje Stromness is het nog zo'n 20 minuten rijden naar de distilleerderij van Highland Park. De naam is afkomstig van de hoger gelegen heuvels achter de distilleerderij, dit gebied heette vroeger High Park. In 1825 is de legale stokerij opgericht. Na vele eigenaren gehad te hebben, is in 1937 de Highland Malt Distilling Ltd. opgericht. Er wordt nu zo'n 20% van de productie als single malt gebotteld. De malts worden in een zeer herkenbare fles gebotteld, in de bodem van deze fles is de landkaart van de Orkney's gebrand. In het stillhouse van de Highland Park distilleerderij staan twee wash stills en twee spirit stills, die met stoom worden verwarmd. Tien washbacks zijn gemaakt van Oregon pine en twee zijn er van larikshout. Zo'n 20% van de mout is afkomstig van de eigen moutvloeren. De turf voor het drogen van de groenmout komt van eigen grond, v... Lees meer
Greenore single malt Image
Greenore single malt
De unieke en bijzondere Greenore Single Grain Irish whiskey is met zijn zijdezachte smaak en robuuste karakter een waarlijk genoegen voor de whiskeydrinker. Single grain whiskey's zijn zeldzaam, daar de meeste grain whiskey's gebruikt worden voor de productie van de blended whiskey's. Cooley's graandistilleerderij wordt door bekende whiskyexperts als één der beste ter wereld beschouwd. Deze Greenore single grain Irish whiskey biedt u nu de gelegenheid dit zelf te beoordelen. De distilleerderij van Cooley is gelegen achter een sparrenbos op het schiereiland Cooley in de Republiek Ierland. John Teeling kocht in 1987 met zakenpartners de distilleerderij Cooley. Oorspronkelijk gebouwd om alcohol te produceren als vervanger voor petroleum en in latere jaren produceerde men alcohol van aardappels voor de productie van wodka. Na verbouwingen zijn er nu één wash column en twee pott stills in de distilleerderij bijgekomen. Het zachte water uit de Cooley bergen en de beste kwalite... Lees meer
Jameson Gold Image
Jameson Gold
In 1780 richtte John Jameson in de Bow Street in Dublin zijn distilleerderij op. Onder leiding van verschillende generaties van de Jameson familie groeide Jameson al snel uit tot een wereldmerk met een reputatie als de beste Ierse Whiskey ter wereld. Jameson, als de zachte whiskey uit Ierland, doet je realiseren dat onze levens misschien gehaast zijn, maar onze benadering van het leven hoeft dat niet te zijn. Jameson allows you to become a master of time and not a slave to it' In 1966 fuseerden de Ierse distilleerderijen tot de "Irish Distillers" groep.In 1989 kocht Groupe Pernod Ricard de Irish Distillers Groep Proefnotitie: De Jameson Gold Special Reserve is in 1996 geintroduceerd en is een creatie van 3 types Jameson whiskey's van verschillende leeftijden en tevens 3 verschillende fustrijpingen ( nieuw eikenhout, sherry en bourbonvaten ). Deze Ierse whiskey is complex in smaak met romigheid en honing met daarnaast wat kruiden. De geur doet denken aan sherry, hout en h... Lees meer
Jameson Gold Image
Jameson Gold
In 1780 richtte John Jameson in de Bow Street in Dublin zijn distilleerderij op. Onder leiding van verschillende generaties van de Jameson familie groeide Jameson al snel uit tot een wereldmerk met een reputatie als de beste Ierse Whiskey ter wereld. Jameson, als de zachte whiskey uit Ierland, doet je realiseren dat onze levens misschien gehaast zijn, maar onze benadering van het leven hoeft dat niet te zijn. Jameson allows you to become a master of time and not a slave to it' In 1966 fuseerden de Ierse distilleerderijen tot de "Irish Distillers" groep.In 1989 kocht Groupe Pernod Ricard de Irish Distillers Groep Proefnotitie: De Jameson Gold Special Reserve is in 1996 geintroduceerd en is een creatie van 3 types Jameson whiskey's van verschillende leeftijden en tevens 3 verschillende fustrijpingen ( nieuw eikenhout, sherry en bourbonvaten ). Deze Ierse whiskey is complex in smaak met romigheid en honing met daarnaast wat kruiden. De geur doet denken aan sherry, hout en h... Lees meer
Ledaig 15 jaar Image
Ledaig 15 jaar
Ledaig vijftien jaar oude malt van het eiland Mull is een gedurfde aanval op het gehemelte. Zijn gouden amberkleur is bijna net zo indrukwekkend als zijn spervuur van smaken en texturen.
Laphroaig Cask Strenght, 10 jaar, 58.3 % Image
Laphroaig Cask Strenght, 10 jaar, 58.3 %
De Laphroaig Original Cask Strength is de manier om het niet zo toegankelijke en toegefelijke ruige karakter van Laphroaig's Islay maltwhisky te ervaren. Het is een pure Single Islay Malt, gebotteld op natuurlijke Cask Strength. Dit geeft de whisky een diepe en zuivere smaak en textuur, wat je normaal associeert met het proeven van vatmonster bij de distilleerderij zelf. Nadrukkelijk, vol kracht, een absoluut onvergetelijke Islaymalt. Laphroaig is een van de weinige distilleerderijen die haar gerst nog zelf mout boven ovens, waarin de de turf uit de omgeving wordt gestookt. In het stillhouse van Laphroaig staan drie wash en vier spirit stills. Een van de spirit stills is echter twee keer zo groot, daar er geen ruimte meer was om de vijfde er te plaatsen van de zelfde maat. De stills worden met stoom verwarmd. De zes washbacks zijn van roestvrij staal. De eigen mouterij van Laphroaig levert zo'n 20% van de productie, de rest wordt bij Port Ellen gekocht. De gerst, die op de moutvloer... Lees meer
Laphroaig 10 jaar, 1.0 ltr, 40% Image
Laphroaig 10 jaar, 1.0 ltr, 40%
De distilleerderij van Laphroaig (uitgesproken als "La Froig") staat aan de zuidkust van het eiland Islay. Na aankomst met de veerpont in Port Ellen volgt je de A 846 richting de Ardbeg distilleerderij. Na ongeveer 8 minuten zie je aan de rechterhand van de weg een bord met de naam van de distilleerderij erop - Laphroaig. De naam Laphroaig komt uit het Gaelic en betekent "Het mooie dal aan de brede rivier". Geniet er puur van als liefhebber, of voeg er wat zuiver water aan toe. Laat hem over je tong rollen, geniet van alle smaken en aroma's. Sluit je ogen en luister naar de golven die tegen de kade van Laproaig kapot slaan en zie de prachtige leegte van de brede baai. Dit is Laphroaig van het eiland Islay.In het stillhouse van Laphroaig staan drie wash en vier spirit stills. Een van de spirit stills is echter twee keer zo groot, daar er geen ruimte meer was om de vijfde er te plaatsen van de zelfde maat. De stills worden met stoom verwarmd. De zes washbacks zijn van roestvrij staal. D... Lees meer
Laphroaig Triple Wood, 8 yrs, 48 % Image
Laphroaig Triple Wood, 8 yrs, 48 %
De distilleerderij van Laphroaig (uitgesproken als "La Froig") staat aan de zuidkust van het eiland Islay. Na aankomst met de veerpont in Port Ellen volgt je de A 846 richting de Ardbeg distilleerderij. Na ongeveer 8 minuten zie je aan de rechterhand van de weg een bord met de naam van de distilleerderij erop - Laphroaig. Na het succes van de vorige Laphroaig bottelingen voor “the Friends of Laphroaig” heeft de Laphroaig distilleerderij deze bijzondere Laphroaig Triple Wood op de markt gebracht. Distillery Manager John Campbell vertelde dat de whisky's van Laphroaig beroemd zijn bij whiskyliefhebbers voor de unieke smaak en deze liefhebbers steeds uit zijn op nieuwe smaken en ontdekkingen. De complexe, zoetige en veenachtige smaak van deze nieuwe Laphroaig Triple Wood is het resultaat van het rijpingsproces in drie verschillende soorten vaten: ex-Bourbon vaten, de traditionele Quarter Casks en Europese eikenhouten oloroso vaten (Butts). Laphroaig Triple Wood is non-chill f... Lees meer
Laphroaig Quarter Cask, Double matured 48 % Image
Laphroaig Quarter Cask, Double matured 48 %
De distilleerderij van Laphroaig (uitgesproken als "La Froig") staat aan de zuidkust van het eiland Islay. Na aankomst met de veerpont in Port Ellen volgt je de A 846 richting de Ardbeg distilleerderij. Na ongeveer 8 minuten zie je aan de rechterhand van de weg een bord met de naam van de distilleerderij erop - Laphroaig. Deze nieuwe 18 years old Laphroaig Islay single malt whisky wordt ieder jaar in een gelimiteerde hoeveelheid gestookt en is de beoogde opvolger van de 15 years old. Zachte, zoete en kruidige Islay rokerige turf aroma s verwelkomen je direct bij het openen van de fles. Eerst komen de zoetige tonen van het hout naar boven door de 18 jaar lagering op de vaten. Dan heerlijke lichte ziltige aroma s van de zee en dan de bekende turf en rokerige Islay karakters. De naam Laphroaig komt uit het Gaelic en betekent "Het mooie dal aan de brede rivier". In 1826 werd er een vergunning voor twee stills afgegeven. In 1923 verdubbelde de nieuwe eigenaar Ian Hunter, het aantal still... Lees meer
Laphroaig 18 jaar -nieuw- Image
Laphroaig 18 jaar -nieuw-
De distilleerderij van Laphroaig (uitgesproken als "La Froig") staat aan de zuidkust van het eiland Islay. Na aankomst met de veerpont in Port Ellen volgt je de A 846 richting de Ardbeg distilleerderij. Na ongeveer 8 minuten zie je aan de rechterhand van de weg een bord met de naam van de distilleerderij erop - Laphroaig. Deze nieuwe 18 years old Laphroaig Islay single malt whisky wordt ieder jaar in een gelimiteerde hoeveelheid gestookt en is de beoogde opvolger van de 15 years old. Zachte, zoete en kruidige Islay rokerige turf aroma s verwelkomen je direct bij het openen van de fles. Eerst komen de zoetige tonen van het hout naar boven door de 18 jaar lagering op de vaten. Dan heerlijke lichte ziltige aroma s van de zee en dan de bekende turf en rokerige Islay karakters. De naam Laphroaig komt uit het Gaelic en betekent "Het mooie dal aan de brede rivier". In 1826 werd er een vergunning voor twee stills afgegeven. In 1923 verdubbelde de nieuwe eigenaar Ian Hunter, het aantal still... Lees meer
Lagavulin Distillers Edition 16 jaar 43 % Image
Lagavulin Distillers Edition 16 jaar 43 %
De pedro-ximenez sherry uit Spanje is afkomstig van de zongerijpte druivensoort van deze naam. De druiven worden laat in September geoogst, zodat ze een hoog suikergehalte ontwikkelen en er zodoende een heerlijk zoete sherry van gemaakt kan worden. De sherry en de vaten waar de pedro-ximenez in gerijpt heeft zijn zeldzaam. De klassieke Lagavulin kreeg na zijn finish op deze vaten een bijzondere zachtheid en ook een zeer complexe smaak met aroma's van Islay malt en de zoetheid van de pedro-ximenez sherry. De distilleerderij van Lagavulin is gelegen aan de zuidkust van het eiland Islay aan de Lagavulin Bay. De naam Lagavulin komt uit het Gaelic en betekent " Het ondiepe dal waar de molen staat". De distilleerderij is opgericht in 1816. Sinds 2000 wordt het continue productieproces met de computer gestuurd. Er zijn twee wash en twee spirit stills, die de vorm van een peer hebben, en op stoom gestookt worden. De tien washbacks zijn van larikshout. De new spirit rijpt uitsluitend op bour... Lees meer
Lagavulin 12 jaar Cask Strenght Image
Lagavulin 12 jaar Cask Strenght
De distilleerderij van Lagavulin is gelegen aan de zuidkust van het eiland Islay aan de Lagavulin Bay. Oorspronkelijk waren hier twee distilleerderijen en waarschijnlijk werd er al voor die tijd illegaal gestookt. In die tijd verdienden de keuterboertjes en vissers er geld bij met het clandestien stoken om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Lagavulin ligt aan een baai in Port Ellen, waar zich ook de beroemde ruïne van Dunyveg Castle bevindt. De naam Lagavulin komt uit het Gaelic van "Laggan Mhouillin" en betekent " Het ondiepe dal waar de molen staat". De distilleerderij is opgericht in 1816. Sinds 2000 wordt het continue productieproces met de computer gestuurd. Er zijn twee wash en twee spirit stills, die de vorm van een peer hebben, en op stoom gestookt worden. De tien washbacks zijn van larikshout. De new spirit rijpt uitsluitend op bourbon vaten. Voor de bereiding van de malt gebruikt men water uit een meertje Loch Sholum geheten. Het regenwater uit de bergen stroomt... Lees meer
Lagavulin 16 jaar Image
Lagavulin 16 jaar
De Lagavulin distilleerderij ligt op de zuidelijke kust van het beroemde whiskyproducerende eiland Islay. Het kasteel Dunyveg bewaakt de doorgang naar Lagavulin Bay. Dit was de vesting van de "Lords of the Isles", die eeuwen geleden regeerde over de zeeën langs de westkust van Schotland, en die vreemdelingen buiten hielden. Tegenwoordig is het kasteel een prachtige ruïne, en zijn de eilanders veel gastvrijer. Bezoekers uit alle hoeken van de wereld komen op bedevaartstocht naar de distilleerderij en de zeven anderen op dit eiland die nog in werking zijn. De naam Lagavulin komt uit het Gaelic van "Laggan Mhouillin" en betekent " Het ondiepe dal waar de molen staat". De distilleerderij is opgericht in 1816. Sinds 2000 wordt het continue productieproces met de computer gestuurd. Er zijn twee wash en twee spirit stills, die de vorm van een peer hebben, en op stoom gestookt worden. De tien washbacks zijn van larikshout. De new spirit rijpt uitsluitend op bourbon vaten. Voor de bere... Lees meer
Knappoque Castle  Image
Knappoque Castle
Knappoque is afkomstig uit het Gaelic en betekent "heuvel van de kus". Het kasteel van Knappoque is in 1467 gebouwd. De eigenaar van het kasteel Mark Andrews kocht in de jaren zestig van de vorige eeuw vaten met whiskey van reeds bestaande distilleerderijen. In 1951 kocht hij whiskey, die hij liet rijpen op sherry vaten en 36 jaar later toen hij de flessen bottelde gaf hij aan deze whiskey de naam van zijn kasteel, Knappoque Castle. Deze naam heeft hij toen ook vast laten leggen. Zijn zoon zoekt en selecteert nu samen met de bekende whisky journalist Jim Murray enkele vaten per jaar om te bottelen. De whiskey's worden altijd als Vintage (uit één distillaat) uitgezocht. Per Vintage jaar kunnen smaak en geur dus per botteling verschillen. Volgens Iers gebruik is bij het mouten geen turfvuur gebruikt. Ierland heeft reeds honderden jaren ervaring met het stoken van whisky's. Het is zelfs zo, dat het woord "whiskey" genoemd "uisce beatha" een uitdrukking uit het Gaelic is en heeft ... Lees meer
Killbeggan 15 jaar Image
Killbeggan 15 jaar
De kunst van het distilleren wordt duidelijk in het Graafschap Cork. In het grote distilleercomplex aldaar wordt een dozijn verschillende single whiskey's van diverse typen gedistilleerd. Elk van deze whiskey's wordt driemaal gedistilleerd in steeds wisselende combinatie van met elkaar verbonden stills. Deze whiskey's worden ook geproduceeerd van een verschillende combinatie van mout of grain.
Killbeggan Image
Killbeggan
De kunst van het distilleren wordt duidelijk in het Graafschap Cork. In het grote distilleercomplex aldaar wordt een dozijn verschillende single whiskey's van diverse typen gedistilleerd. Elk van deze whiskey's wordt driemaal gedistilleerd in steeds wisselende combinatie van met elkaar verbonden stills. Deze whiskey's worden ook geproduceeerd van een verschillende combinatie van mout of grain. Drie jaar is de wettelijke rijpingsperiode in Ierland. Dat een dozijn verschillende whiskey's kan worden geproduceerd op dezelfde plaats is hier in Ierland zeker nier ongewoon en zegt veel over de grote vakkennis van de Distilleerder. Ook de keuze is zeer bepalend. Zoals deze Kilbeggan, opgericht in 1757, heeft deze Irish whiskey naast de milde aroma's ook een vrij houtige smaak van het vat. Proefnotitie: Kleur. licht goud. Neus: vol, hout, licht turf en iets zoetig. Smaak: krachtig met houttonen en fruit en wat leer in de afdronk.

Leverancier