Whisky

De Dijk beschikt inmiddels over een assortiment van ruim 800 verschillende whisky’s. Wij werken eraan om ze allemaal op de site te plaatsen.

  • « Terug naar catalogus
  • Highland Park Scott's Selection 1985

  • Highland Park Scott
  • De Highland Park distilleerderij ligt op de Orkney-eilanden ten noorden van het vasteland van Schotland. Aangekomen per veerpont bij het plaatsje Stromness is het nog zo'n 20 minuten rijden naar de distilleerderij van Highland Park. De naam is afkomstig van de hoger gelegen heuvels achter de distilleerderij, dit gebied heette vroeger High Park. De Scott's Collection is een door Robert Scott - Master Blender bij de Speyside Distillers in Glasgow - zelf geselecteerde collectie van de beste vaten van de verschillende distilleerderijen in Schotland. Jaren geleden is Robert Scott reeds begonnen met het kopen van de beste vaten bij distilleerderijen in geheel Schotland en sloeg deze vaten op in zijn warehouses om ze vervolgens te laten rijpen en pas te bottelen, wanneer de maltwhisky naar zijn oordeel de optimale kwaliteit en finesse bereikt had. In 1825 is de legale stokerij opgericht. Na vele eigenaren gehad te hebben, is in 1937 de Highland Malt Distilling Ltd. opgericht. Er wordt nu zo'n 20% van de productie als single malt gebotteld.In het stillhouse van de Highland Park distilleerderij staan twee wash stills en twee spirit stills, die met stoom worden verwarmd. Tien washbacks zijn gemaakt van Oregon pine en twee zijn er van larikshout. Zo'n 20% van de mout is afkomstig van de eigen moutvloeren. De turf voor het drogen van de groenmout komt van eigen grond, vlakbij de zee. De vaten die men gebruikt voor het rijpen van de new spirit zijn refill-, bourbon- en sherryvaten. Het water voor de bereiding van de whisky komt uit een bron, die in de heuvels boven de distilleerderij ligt en Cattie Maggie genoemd wordt. Dit water wordt ook gebruikt voor de inweking van de gerst bij de eigen moutproductie en is rijk aan mineralen en men haalt het via een pijpleiding naar de distilleerderij. Het water voor het koelen van de condensors komt van het riviertje de Crantit Burn. Daar Robert Scott de natuurlijke aroma's in zijn unieke collectie maltwhisky's wilde behouden, wordt de whisky uitsluitend op zijn eigen cask strength gebotteld zonder toevoeging van water en kleur. Proefnotitie: Kleur: licht koper. Neus: rokerig, licht turf, zoet, heideachtig, zoete tonen van sherry. Smaak: zacht, rond, heide, noten en turf met een heerlijke en verwarmende zoetige afdronk

    Leverancier