Whisky

De Dijk beschikt inmiddels over een assortiment van ruim 800 verschillende whisky’s. Wij werken eraan om ze allemaal op de site te plaatsen.

  • « Terug naar catalogus
  • Lagavulin 16 jaar

  • Lagavulin 16 jaar Image
  • De Lagavulin distilleerderij ligt op de zuidelijke kust van het beroemde whiskyproducerende eiland Islay. Het kasteel Dunyveg bewaakt de doorgang naar Lagavulin Bay. Dit was de vesting van de "Lords of the Isles", die eeuwen geleden regeerde over de zeeën langs de westkust van Schotland, en die vreemdelingen buiten hielden. Tegenwoordig is het kasteel een prachtige ruïne, en zijn de eilanders veel gastvrijer. Bezoekers uit alle hoeken van de wereld komen op bedevaartstocht naar de distilleerderij en de zeven anderen op dit eiland die nog in werking zijn. De naam Lagavulin komt uit het Gaelic van "Laggan Mhouillin" en betekent " Het ondiepe dal waar de molen staat". De distilleerderij is opgericht in 1816. Sinds 2000 wordt het continue productieproces met de computer gestuurd. Er zijn twee wash en twee spirit stills, die de vorm van een peer hebben, en op stoom gestookt worden. De tien washbacks zijn van larikshout. De new spirit rijpt uitsluitend op bourbon vaten. Voor de bereiding van de malt gebruikt men water uit een meertje Loch Sholum geheten. Het regenwater uit de bergen stroomt over de turf- en heidegronden in het meertje en wordt via een pijpleiding naar de distilleerderij gevoerd. Lagavulin is met zijn 16 jaar een grootse malt van Islay en heeft alles in zich wat dit eiland zo beroemd heeft gemaakt: turf, zeewier, hout, fruit en bovenal complexiteit. Wellicht het beste wat Schotland te bieden heeft. De productie van de Lagavulin malt stijgt elk jaar nog en wat niet als single malt verkocht wordt gebruikt men voor de blend van de White Horse whisky. Proefnotitie: Kleur: diepgoud, amberkleur. Geur: Intens met zee-aroma. Smaak: warm, complex, turf, hout en zilt, met een zeer lange afdronk met turf, kruiden en zeewier.

    Leverancier