Whisky

De Dijk beschikt inmiddels over een assortiment van ruim 800 verschillende whisky’s. Wij werken eraan om ze allemaal op de site te plaatsen.

  • « Terug naar catalogus
  • Lagavulin Distillers Edition 16 jaar 43 %

  • Lagavulin Distillers Edition 16 jaar 43 % Image
  • De pedro-ximenez sherry uit Spanje is afkomstig van de zongerijpte druivensoort van deze naam. De druiven worden laat in September geoogst, zodat ze een hoog suikergehalte ontwikkelen en er zodoende een heerlijk zoete sherry van gemaakt kan worden. De sherry en de vaten waar de pedro-ximenez in gerijpt heeft zijn zeldzaam. De klassieke Lagavulin kreeg na zijn finish op deze vaten een bijzondere zachtheid en ook een zeer complexe smaak met aroma's van Islay malt en de zoetheid van de pedro-ximenez sherry. De distilleerderij van Lagavulin is gelegen aan de zuidkust van het eiland Islay aan de Lagavulin Bay. De naam Lagavulin komt uit het Gaelic en betekent " Het ondiepe dal waar de molen staat". De distilleerderij is opgericht in 1816. Sinds 2000 wordt het continue productieproces met de computer gestuurd. Er zijn twee wash en twee spirit stills, die de vorm van een peer hebben, en op stoom gestookt worden. De tien washbacks zijn van larikshout. De new spirit rijpt uitsluitend op bourbon vaten. Voor de bereiding van de malt gebruikt men water uit een meertje Loch Sholum geheten. Het regenwater uit de bergen stroomt over de turf- en heidegronden in het meertje en wordt via een pijpleiding naar de distilleerderij gevoerd. De productie van de Lagavulin malt stijgt elk jaar nog en wat niet als single malt verkocht wordt gebruikt men voor de blend van de White Horse whisky. Proefnotitie: Kleur: amber. Neus: kracht, complex met zoete sherry en ziltig. Smaak: zoete aroma's met turf en zeezout en een lange warme rokerige afdronk.

    Leverancier